Δ.Δ. Ασβεστόπετρας

 
 

Με την  ιστοσελίδα αυτή, επιθυμούμε οι επισκέπτες της να γνωρίσουν την ιστορία του Δ. Διαμερίσματος μας, τα έθιμα , να δουν φωτογραφίες από την Ασβεστόπετρα και την ευρύτερη περιοχή.

Η Ασβεστόπετρα βρίσκεται στα βορειοανατολικά υπωρείας του Άσκιου, πλησίον του δασωμένου λόφου Προ­φήτη Ηλία, στο οποίο  είναι κτισμένο ομώνυμο γραφικό εξωκλήσι και υπάρχουν ίχνη αρχαιοτάτου φρουρίου. Το όνομα της το οφείλει στην πληθώρα των ασβεστολιθικών  πετρωμάτων της περιοχής της.

Ασχολίες : Η καλλιεργήσιμη έκταση εκτείνεται βορείως του οικισμού προς το λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδος. Δημητρια­κά, καπνά και τριφύλλια παράγονται στον τόπο.

Ιστορία : Στην περιοχή «Σκάλα» και «Υψώματα» έχουν βρεθεί υπό Χρ. Ελευθεριάδου και άλλων κατοίκων νομίσματα Φιλίππου, Μ. Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών Χρόνων, μεγάλα πιθάρια, πήλινα αγγεία και μαρμάρινοι κυβόλιθοι. Τα αντικείμενα αυτά αποδεικνύουν, ότι σημαντικός πολιτισμός άκμασε εδώ από τους αρχαίους χρόνους. Κατά την Βυζαντινή εποχή, λέγεται ότι, υπήρχε μοναστήρι στην περιοχή, όπου σήμερα είναι κτισμένη ή εκκλησία του Αγίου Δη­μητρίου. Με την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι Τούρκοι, πού εγκαταστάθηκαν στην Ασβεστόπετρα, κατέστρεψαν το μοναστήρι, καθώς και την εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωρίου και στην θέση της έκτισαν το τέμενος τους. Στον χώρο του μοναστη­ρίου, οι υπόδουλοι Έλληνες ανέγειραν μι­κρό ναό. Σε αυτόν θερμαίνόνταν η πίστη τους και διατηρούνταν άσβεστη η ελπίδα της ελευθερίας.

Κατά τον Μακεδονικό αγώνα οι κάτοικοι ανέθεσαν σε εξαμελή επιτροπή τον συντονισμό των ενεργειών για την παροχή τρο­φίμων και πληροφοριών στο Σώμα του Καπετάν Βάρδα (Γ. Τσόντου).

 Την  επιτροπή   αποτελούσαν   οι:   Παπαμανώλης Χρήστος, Στέφανος και Κύρος-Ιωάννης Καραβόλτσης, Χρήστος Μπαμπαλίκης και Κοσμάς Τσιότσιος. Ο τελευταίος ακολούθησε ως αντάρτης τον Καπετάν Βάρδα. Μνημείο έχει στηθεί στην αυλή του σχολείου για τους πεσόντες στους αγώνες υπέρ της πατρίδος.

 

 

Υψόμετρο 635 μ.

Πληθυσμός: 740τ.

Έκταση: 24 τ.χ.

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς και μαζί με τη συνεργασία* σας θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την προβολή του τόπου μας και την επικοινωνία με τους συνδημότες μας, αλλά και τους φίλους του Δ. Διαμερίσματος μας σε όλο τον κόσμο.

 

 

*Συνδημότες (σες), Επιστήμονες, Καθηγητές, Δημοδιδάσκαλοι, Μαθητές. συνδράμετε στον εμπλουτισμό των Δ.Δ. ιστοσελίδων, με Ιστορικά  γεγονότα, έθιμα, και με διάφορα ενδιαφέροντα θέματα τα οποία νομίζετε πως είναι χρήσιμα να τα γνωρίσουμε στους επισκέπτες μας.

 

Ομάδα δημιουργίας ιστοχώρου.

 

επιστροφή

Site map

© www.ptolemaida.gr

Web24.gr