vermiou

ΘΕΣΗ – ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η δημοτική ενότητα  Βερμίου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού Κοζάνης και συνορεύει νότια με τη ΔΕ Αγίας Παρασκευής, ανατολικά με το Δήμο Νάουσας, βόρεια με το Δήμο Βεγορίτιδας και δυτικά με τον  Φιλώτα και την  Πτολεμαΐδα. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η ύπαρξη του όρους Βέρμιο το οποίο αποτελεί και τμήμα της Δημοτικής Ενότητας .

 

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Ο πληθυσμός της ΔΕ , σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 3.303 κάτοικοι και η πυκνότητα του περίπου 17,6 κατ./χλμ2. Για την περίοδο 1991-2001, ο πληθυσμός της παρουσιάζει αύξηση κατά 2,53%, ακολουθώντας τις ίδιες τάσεις σε σχέση με τα χωρικά επίπεδα (Νομός Κοζάνης, Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα)  που  εμφανίζουν  αύξηση  κατά  3,38%,  2,95%  και  6,86%  αντίστοιχα. Ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 για τη Δ.Ε. Βερμίου  είναι 2.770 κάτοικοι  άρα παρατηρείται μία μείωση του πληθυσμού  περίπου 16% Επιπλέον, το ποσοστό αλλοδαπών στο Δήμο είναι 1,3%, ενώ ο δείκτης γήρανσης 24,9.

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αναφορικά με τον τομέα της εκπαίδευσης,  λειτουργούν 4 Νηπιαγωγεία, 3Δημοτικά και 1 Γυμνάσιο, ενώ δεν λειτουργεί Λύκειο. Από την ανάλυση των μορφωτικών δεικτών, προκύπτει ότι το ποσοστό πρωτοβάθμιας είναι 61,4%, το ποσοστό δευτεροβάθμιας είναι 33,2% και το ποσοστό τριτοβάθμιας 5,4%.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Εκτιμώντας την προσβασιμότητα μέσω των χρονοαποστάσεων μεταξύ των οικισμών και των τοπικών κοινοτήτων , διαπιστώνεται ότι είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η μεγαλύτερη χρονοαπόσταση είναι μεταξύ. Κομνηνών και Δ Πύργων (15 λεπτά – 12,6 χλμ.), ενώ η μικρότερη μεταξύ Κομνηνών και Ανατολικού – (6 λεπτά – 5,6 χλμ.).

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Υπάρχουν 13 παρεκκλήσια στα περίχωρα, χτισμένα σε γύρω λόφους και στο Βέρμιο.

 • Ορεινή περιοχή “Παρχάρια”, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών με δάση, πηγές με κρυστάλλινο νερό προερχόμενο από τα σπλάχνα του όρους Βέρμιο και αρκετές παραθεριστικές κατοικίες. Επίσης η περιοχή αυτή αποτελεί πέρασμα για δραστηριότητες όπως ορεινή ποδηλασία και μηχανοκίνητο τουρισμό στο δρόμο προς το Σέλι, όπου πευκοδάση εναλλάσσονται με καταπράσινα λιβάδια και ομαλές πλαγιές.
 • Το έθιμο “Μομώ(γ)εροι”: Ακόμα ένα έθιμο βγαλμένο μέσα από την ποντιακή παράδοση. Αποτελεί μία μυσταγωγία γεμάτη συμβολισμούς όπου κορυφώνεται με τον τελετουργικό χορό των Μομώγερων. . Το έθιμο διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του δωδεκαήμερου, δηλαδή, από τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων έως τα Φώτα.
 • Δύο παραδοσιακά πετρόχτιστα γεφύρια (“Σάνδρυμος” και “Γέφυρα του Κάστρου”) θαυμάσιας αρχιτεκτονικής, περιτριγυρισμένες από μεγάλα πλατάνια-
 • Οικολογικό πάρκο 5.000 στρεμμάτων περίπου, περιοχή ενταγμένη στο “NATURA 2000”, αξιόλογης χλωρίδας και πανίδας.
 • Το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 που ακολουθεί τη διαδρομή “Νυμφαίο – Πύργοι – Τρία-Πέντε Πηγάδια Νάουσας”.
 • Συλημένος από την αρχαιότητα, μονοθάλαμος μακεδονικός τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα,αρχαία πόλη στη θέση “Κάστρο” με μικρότερους οικισμούς, όπου βρέθηκαν ευρήματα που χρονολογούνται στην εποχή του σιδήρου, αρχαϊκά, κλασσικά, ελληνιστικά χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα είτε από το χώρο του τάφου ή από σημεία που βρίσκονται στα όρια του οικισμού, φυλάσσονται στο υπόγειο του μουσείου Κοζάνης. • Μνημείο ιστορικής μνήμης για τα 350 θύματα της Γερμανικής θηριωδίας και την καταστροφή του χωριού το 1944.
 • Εκκλησία Αγ. Δημητρίου το 1726 μ.Χ. όπου διασώζονται πάνω από 200 αγιογραφίες (frescos), στο εσωτερικό του ναού, αγίων και οσίων της Ορθοδοξίας. Είναι ρυθμού βασιλικής, έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο άμβωνα με τοιχογραφίες και σκαλιστό δεσποτικό. Κατά την παράδοση, επί τουρκοκρατίας ήταν το “κρυφό σχολειό” της “Κατράνιτσας” (Πύργοι).
 • Εκκλησία Αγ. Παρασκευής που είναι χτισμένη πριν το 1700 μ.Χ. και είναι ρυθμού βασιλικής. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και είναι γεμάτη αγιογραφίες από τις οποίες σήμερα έχουν διασωθεί μερικά μόνο τμήματα. Επίσης υπάρχουν αγιογραφίες βόρεια εξωτερικά του ναού πράγμα που μαρτυρεί την ύπαρξη μικρού παρεκκλησίου.
 • Το ορειβατικό καταφύγιο (περάτωση μέσα στο 2000) σε πανέμορφη τοποθεσία, δίπλα στο οικολογικό πάρκο και το Φράγμα Μεσοβούνου.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΜΙΟΥ / ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
 • ΚΟΜΝΗΝΩΝ
 • ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ
 • ΠΥΡΓΩΝ

Accessibility
Κλείσιμο