ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΞΥΛΙΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΣΛΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
December 10, 2017
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
December 15, 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΞΥΛΙΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΣΛΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +30 246 335 01 38
E-Mail: grtyp@ptolemaida.gr
Website: http://www.ptolemaida.gr

Πτολεμαΐδα,  13-12-2017

Έκθεση με ξύλινα έργα του Νίκου Ασλανίδη στην Πτολεμαϊδα  εν όψει των Χριστουγέννων

 

         Μία πρωτότυπη Έκθεση με έργα από ξύλο του Νίκου Ασλανίδη  θα φιλοξενηθεί το διάστημα 18   Δεκεμβρίου 2017 έως 7 Ιανουαρίου 2018    στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαϊδας ,εν όψει των Χριστουγέννων.

 Ο Νίκος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος και επί 35 χρόνια καταγράφει ειδήσεις και ιστορίες ανθρώπων, που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς. Με την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια», ανακάλυψε πολλούς καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν με έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά…

Εδώ και 15 χρόνια, παράλληλα με τη δημοσιογραφία, ασχολείται με την κατασκευή χριστουγεννιάτικων καραβιών και άλλων ξύλινων έργων, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ξύλα από παλιά αλιευτικά σκάφη [καραβόξυλα] ή ξύλα που ξεβράζει η θάλασσα [γυαλόξυλα].

Το  χριστουγεννιάτικο καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δε δείχνει να το έχει ξεχάσει.

       Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας. Τα παιδιά για πολλούς αιώνες έλεγαν τα κάλαντα κρατώντας ένα καραβάκι. Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το ξενόφερτο έλατο. Μέχρι πριν από μια δεκαετία υπήρχαν καραβομαραγκοί, οι οποίοι ασχολούνταν με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα καράβια. Ο Νίκος Ασλανίδης τους γνώρισε μέσω της εκπομπής  «Αληθινά Σενάρια» και του μετέφεραν το “μικρόβιο”…

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας, ενώ έχει κάνει  σεμινάρια σε μαθητές για να συνεχιστεί αυτό το έθιμο.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, στις 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

 

 

 

Accessibility
Κλείσιμο