ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΩΜΟΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΆΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΑΒΒΑ ΖΑΜΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
June 2, 2017
ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗ.ΠΑΙ.Θ.Ε. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
June 6, 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΩΜΟΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΆΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +30 246 335 01 38
E-Mail: grtyp@ptolemaida.gr
Website: http://www.ptolemaida.gr

Πτολεμαΐδα,  03-06-2017

 Σημαντική  ήταν η προσέλευση φορέων και πολιτών στην  Εκδήλωση για την εγγραφή του δρώμενου των Μωμόερων  στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

 

Επετεύχθη  ο στόχος   της    εορταστικής  εκδήλωσης  με τίτλο: «Οι Μωμόεροι στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Εορδαίας και ο Δήμος Κοζάνης,   σήμερα  Σάββατο 3 Ιουνίου 2017  στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, ο οποίος υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού, διατήρησης και ανάδειξης εθίμων και δρώμενων βγαλμένων από την ποντιακή παράδοση.

Ο κ. Ζαμανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός την ένταξη του εθιμικού δρώμενου των  Μωμόερων  στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCOεπιβραβεύοντας όσους συνέβαλλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου , προσθέτοντας ότι οσονούπω έρχεται και η σειρά του «Τρανού Χορού» της Βλάστης..

Εκπροσωπώντας  το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης , έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των Ποντιακών Συλλόγων που διατήρησαν αναλλοίωτο το έθιμο, ως φορείς λαϊκών παραδόσεων βαθιά ριζωμένων στο χρόνο , ενώ τόνισε ότι ο  Δήμος Κοζάνης θα σταθεί αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Ιωάννης Δρίνης  συνεχάρη όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια προκειμένου να ενταχθεί το έθιμο στην UNESCO επισημαίνοντας:  «Είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Εορδαίας , ενώ σκοπεύουμε να κάνουμε μία συστηματική δουλειά προβάλλοντας τόσο τον τρανό χορό της Βλάστης , όσο και την πλούσια κτηνοτροφική παράδοσή της»  

     Το σημαντικό  έργο των Συλλόγων για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πατροπαράδοτων  εθίμων  εξήρε ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης  Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος  συνεχάρη τους   συντελεστές αυτού του επιτεύγματος , ενώ ευχήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο Δήμων και σε άλλους τομείς.

Κλείνοντας τον κατάλογο των ομιλητών ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης  της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «οι Μωμόγεροι» Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης , ο οποίος είχε την πρωτοβουλία  για την προώθηση της όλης  πρότασης για την ένταξη του εθίμου, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ποντιακής παράδοσης συγχαίροντας όσους συνέβαλλαν στο να έχει η Ελλάδα μία τέτοια επιτυχία.

    Αίσθηση προκάλεσε η τεκμηριωμένη   ομιλία με θέμα: «Μωμοέρια: Ένα αυθεντικό δρώμενο» από τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βερμίου Θεμιστοκλή Απατσίδη, ο οποίος και με την προβολή ανάλογων εικόνων προχώρησε σε μία συνοπτική ανάλυση κάποιων στοιχείων που στηρίζεται το έθιμο , παρουσιάζοντας το σατυρικό λόγο και τις θεωρίες για την καταγωγή των Μωμόγερων .

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η      απονομή αντιγράφων τίτλου ένταξης των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  στα μέλη των 8 Συλλόγων της Π.Ε. Κοζάνης (Άγιος Δημήτριος , Αλωνάκια, , Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά  ,Πρωτοχώρι, Σκήτη και  Τετράλοφος ) .

Ο Δήμαρχος Εορδαίας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Καρυοχωρίου τους πρότεινε να αφιερώσουν το Βραβείο στον Χρυσόστομο Χρυσοστομίδη που έφερε το έθιμο στο χωριό , ενώ η παραδοσιακή στολή του να τοποθετηθεί στο νέο Μουσείο  που γίνεται στο Καρυοχώρι.

Ακολούθησαν οι     παρεμβάσεις εκπροσώπων των περισταμένων  Συλλόγων, που ήταν ιδιαίτερα ουσιαστικές  , ενώ στο τέλος της εκδήλωσης όλοι απόλαυσαν την δεξίωση των διοργανωτών με τα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Accessibility
Κλείσιμο