mourikiou

Δ. Μουρικίου

kastanodasos

Καστανόδασος Μουρικίου

fragma

Φράγμα Μηλοχωρίου

ΘΕΣΗ – ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Δημοτική Ενότητα  Μουρικίου βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την  Πτολεμαΐδας τη ΔΕ Δημητρίου Υψηλάντη, Κλεισούρας, Ίωνος Δραγούμη και την  Βλάστης και Βαρικού. Η έκταση της είναι περίπου 112.058 στρ. και το Εμπόριο που συγκεντρώνει το 21% του συνολικού πληθυσμού. Η δημοτική ενότητα Μουρικίου βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού «Μουρίκι» (με υψόμετρο 1.708 μ) από όπου και πήρε το όνομά του και ο Δήμος , ενώ δίπλα υψώνεται το Άσκιο όρος με υψόμετρο 2.111 μ.

 

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Ο πληθυσμός της , σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 4.571 κάτοικοι και η πυκνότητα περίπου   42,3 κατ./χλμ2. Για την περίοδο 1991-2001, ο πληθυσμός της παρουσιάζει πολύ μικρή μείωση κατά 0,02%, ακολουθώντας διαφορετικές τάσεις σε σχέση με τα χωρικά επίπεδα (Νομός Κοζάνης, Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα) που εμφανίζουν αύξηση κατά 3,38%, 2,95% και 6,86% αντίστοιχα. Ενώ ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 3.939 παρατηρείται δηλαδή μία μείωση περίπου 13 % Επιπλέον, το ποσοστό αλλοδαπών  είναι 1,7%, ενώ ο δείκτης γήρανσης είναι  22.

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αναφορικά με τον τομέα της εκπαίδευσης,  λειτουργούν 4 Νηπιαγωγεία, 3Δημοτικά και 1 Γυμνάσιο, ενώ δεν λειτουργεί Λύκειο. Από την ανάλυση των μορφωτικών δεικτών, προκύπτει ότι το ποσοστό πρωτοβάθμιας είναι 61,9%, το ποσοστό δευτεροβάθμιας είναι 32,9% και το ποσοστό τριτοβάθμιας 5,2%.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Εκτιμώντας την προσβασιμότητα  μέσω των χρονοαποστάσεων μεταξύ των οικισμών και των τοπικών κοινοτήτων , διαπιστώνεται ότι είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η μεγαλύτερη χρονοαπόσταση είναι μεταξύ Εμπορίου .Αρδάσσης (8 λεπτά – 7,2 χλμ.), ενώ η μικρότερη μεταξύ Εμπορίου και  Αναρράχης (1 λεπτό – 1,5 χλμ.)

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η περιοχή της  δημοτικής ενότητας . ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση και είναι πλούσια σε φυσικό κάλλος  .Οι κατασκηνώσεις του οικισμού της Κρυόβρυσης βρίσκονται σε τοποθεσία η οποία ενδείκνυται για την ανάπτυξη αυτού του είδους του τουρισμού, καθότι υπάρχουν ήδη οι εγκαταστάσεις .    Επιπλέον υπάρχει το καταφύγιο Ορειβατικού Συλλόγου , το  « ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ» στο Εμπόριο   κλπ .Πλούσια  είναι και η πολιτιστική δραστηριότητα  με δρώμενα της περιοχής

ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής   είναι πολλά και ποικίλα. Κάθε τοπική κοινότητα  έχει τα δικά του έθιμα, τα οποία διατηρούνται χάρη στις δραστηριότητες των νέων, των πολιτιστικών συλλόγων και των κατοίκων τους Ενδεικτικά να αναφέρουμε  το έθιμο ΓΚΕΚΗΔΕΣ στο Εμπόριο και χορεύουν με γκάιντα και ζουρνάδες παρασύροντας κάθε περαστικό. Το απόγευμα γίνεται παρέλαση αποκριάτικων αρμάτων έχοντας σκοπό την διασκέδαση των επισκεπτών καθότι τα θέματα και η ενδυματολογία τους είναι αυτοσχεδιασμένα. Η συμμετοχή του κόσμου παρά το τσουχτερό κρύο κάθε χρόνο από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου είναι και το έναυσμα για την συνέχιση αυτού του εθίμου. Στο τέλος της παρέλασης καλείται να συμμετάσχει και ο επισκέπτης χορεύοντας και πίνοντας

Οι «ΚΟΚΟΝΕΣ» έθιμο που γίνεται στο  Εμπόριο το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς μέχρι της 23.30. Άνδρες , γυναίκες και παιδιά ντύνονται καρναβάλια και επισκέπτονται τα σπίτια αστειευόμενοι με τους νοικοκυραίους ή το βράδυ των Αποκριών σε κάθε γειτονιά του χωριού, ανάβονται φωτιές με κέθαρα (θάμνοι). Από το προηγούμενο βράδυ, κάθε γειτονιά, ξενυχτάει φυλάσσοντας τα κέθαρα χορεύοντας και τραγουδώντας, πίνοντας και τρώγοντας. Ο κόσμος συμμετέχει χορεύοντας γύρω από την φωτιά και τραγουδώντας τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια (αθυρόστομα). Η συμμετοχή του κόσμου και σε αυτή την εκδήλωση είναι μεγάλη. Η πληθώρα των μουσικών συγκροτημάτων (χάλκινα και ποντιακή λύρα) της περιοχής αν και είναι χωρίς μουσική παιδεία, οι περισσότεροι είναι αυτοδίδακτοι, είναι αξιοθαύμαστοι για την ποιότητα της μουσικής τους.

 

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ / ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Accessibility
Κλείσιμο