74 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ “LET’S DO IT GREECE” 2018
April 30, 2018
ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
May 2, 2018

74 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +30 246 335 01 38
E-Mail: grtyp@ptolemaida.gr
Website: http://www.ptolemaida.gr

Πτολεμαΐδα, 30-04-2018

74 χρόνια συμπληρώθηκαν από το ολοκαύτωμα των Πύργων 

      Συμπληρώθηκαν φέτος 74 χρόνια από το ολοκαύτωμα της 23ης Απριλίου 1944 των Πύργων του Δήμου Εορδαίας με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν  στην  ηρωική Τοπική Κοινότητα  , παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου, του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη  εκπροσώπων  του  Προξενείου της   Γερμανίας ,Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών.

      Στο ολοκαύτωμα των Πύργων   χάθηκαν 359 αθώες ψυχές  από τα Γερμανικά  στρατεύματα κατοχής .

     Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων στο μνημείο των πεσόντων με Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέστηκε όπως πάντα  από το Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο, ενώ σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα  ακούστηκε το προσκλητήριο πεσόντων από νέα παιδιά  του χωριού . Στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι των μαρτυρικών κοινοτήτων και αντιστασιακές οργανώσεις.

    Αίσθηση προκάλεσε η εμπεριστατωμένη και από καρδιάς ομιλία για το ιστορικό της Ημέρας από τη Γραμματέα του Συλλόγου Ολοκαυτώματος «Ιερά Μνήμη» , Δικηγόρο Αικατερίνη Παπαγιάννη

     Το δικό της χρώμα στην όλη διοργάνωση έδωσε η ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευά , με τη συγκλονιστική απαγγελία των νέων στοίχων της , αφιερωμένων στο ολοκαύτωμα του χωριού , ενώ ξεχωριστός ήταν  και ο τόνος που δόθηκε μέσα από την  υπέροχη ερμηνεία ποιήματος  του Μάνου Λοϊζου με τη συνοδεία ακορντεόν, από τη Δέσποινα Τσολάκη.  

       Στη σημασία της εκδήλωσης μνήμης αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους  οι Βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης κ.κ. Δημητριάδης , Μουμουλίδης , Θεοφύλακτος , Ντζιμάνης και Κασαπίδης , ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης , ο Επικεφαλής της ΛΑΕ  Παναγιώτης Λαφαζάνης  .

 

Accessibility
Κλείσιμο