ΦΕΣΤΙΒΑΛ Η ΠΟΛΗ γιορτάΖΕΙ : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “Η ΕΥΓΕΝΙΑ” ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ Δ. ΣΚΙΑΘΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΡΜΑΚΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2-4-2017
March 22, 2017
ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
March 23, 2017

ΦΕΣΤΙΒΑΛ Η ΠΟΛΗ γιορτάΖΕΙ : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “Η ΕΥΓΕΝΙΑ” ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ Δ. ΣΚΙΑΘΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το φεστιβάλ Πτολεμαΐδας «Η πόλη γιορτάζει», σε συνεργασία με το «Γραφείον Ποιήσεως» και τις Εκδόσεις «Πικραμένος» παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Αντώνη Δ. Σκιαθά, Ευγενία, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 στην Πτολεμαΐδα.

Η Ευγενία κυκλοφόρησε την Άνοιξη που μας πέρασε και σηματοδοτεί την επιστροφή του Αντώνη Δ. Σκιαθά στην ποιητική φόρμα μετά από ηθελημένη σιωπή. Οι τρεις ενότητες που απαρτίζουν το βιβλίο συνομιλούν με παρουσίες και απουσίες προσώπων, συνοδοιπορούν και συνδιαλέγονται με προγόνους της ελληνικής ιστορίας και της λογοτεχνικής παράδοσης, χαρτογραφώντας τόπους, ιστορικές στιγμές, διαδρομές και τραύματα της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.

Είναι, ως εκ τούτου, ποιήματα ποιητικής, καθώς η συνομιλία που στήνουν με την ίδια την ποιητική τέχνη επιτρέπει στον αναγνώστη να αλιεύσει τις δικές του αναφορές και να ατενίσει τα δικά του βάθη από τα παλίμψηστα της μνήμης. Η ποιητική γλώσσα του Σκιαθά, πλήρης αισθήσεων, δημιουργεί πατρίδες ανάγνωσης για τους έσω τόπους, εμβολίζοντας στο συρρικνωμένο εγώ τη δόξα και την ανάταση του εμείς.

Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, πείσμων κι επίμονος συνομιλητής της σύγχρονης λογοτεχνίας, μέσα από άρθρα, δοκίμια και κριτικά κείμενα, ποιητής μεταφρασμένος σε έντεκα γλώσσες, ενδυναμώνει με την Ευγενία μια σχέση με τους αναγνώστες του, που η εκκίνησή της εντοπίζεται στην έκδοση της συλλογής Παραμεθόριο Νεκροταφείο, το 1983.

Για την Ευγενία στην Πτολεμαΐδα θα μιλήσουν οι: Χάρης Κοντοσφύρης (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΕΤ, Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Πίστη Κρυσταλλίδου (Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας), Δημήτρης Πορφύρης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Καθηγητής Πληροφορικής), ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Λένα Τζιούφα (Δικηγόρος). Στο ποιητικό αναλόγιο που θα ακολουθήσει, ποιήματα θα διαβάσουν οι: Στράτος Ιορδανίδης, Δέσποινα Κωνσταντινίδου, Γιώτα Παπαδοπούλου και Γλυκερία Παπαδοπούλου.

 

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, στις 6,00 το απόγευμα.

Αίθουσα εκδηλώσεων Παλαιοντολογικού Μουσείου Πτολεμαΐδας.

 

Accessibility
Κλείσιμο