Μήνυμα για την 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Συνέντευξη στου Financial Times παραχώρησε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς.
December 1, 2021
Ευχαριστήριο του Δήμου Εορδαίας.
December 3, 2021

Μήνυμα για την 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

ptolemaios

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο : +30 246 335 01 48
Fax : +30 246 335 01 50
E-Mail: grtyp@ptolemaida.gr
Website: http://www.ptolemaida.gr

Πτολεμαΐδα, 2-12-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μήνυμα για την 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επέτειος αυτή πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, απαιτεί από όλους μας συστηματική αλλαγή νοοτροπιών καθώς επίσης και υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων λύσεων στα προβλήματα των συνανθρώπων μας.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα των ΑμεΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις.

Η ένταξη των ΑμεΑ σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μια μεγάλη ανάγκη.

Οι κοινωνίες πρέπει να αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των μελών τους και να δείχνουν έμπρακτα σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Οι συνάνθρωποι μας με ειδικές ανάγκες δίνουν πολλές φορές μάχη επιβίωσης, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας. Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι αυτοί μέσα από τον αγώνα τους γίνονται φωτεινό παράδειγμα για όλους. Το παράδειγμα τους μας οπλίζει με δύναμη και κουράγιο, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε, να αφυπνίσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους.Οι ιστορίες των μεγαλοφυών ανθρώπων με αναπηρία από την Έλεν Κέλερ ως τον Στήβεν Χόκινγκ το αποδεικνύουν.

Ως Δημοτική Αρχή εστιάζουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, δίνοντας έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικά αγαθά με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και υποδομών, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στην απασχόληση, αλλά και στην καθημερινότητα. Στόχος μας να κατανοήσουμε, ότι η αναπηρία είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και ότι η ατέλεια δεν σημαίνει ανικανότητα και ότι είναι ένα σωματικό η ψυχικό μειονέκτημα.

Στο προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η κατασκευή των χώρων Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, του οποίου η λειτουργία είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει ΑμεΑ καθώς και τις οικογένειες αυτών, κάνοντας ευκολότερη την καθημερινότητα τους.

Επίσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Δήμος Εορδαίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Κοζάνης Π.Δ.Μ., θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00.

Τέλος, από σήμερα το βράδυ μέχρι και αύριο Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, θα φωταγωγηθεί συμβολικά το Δημαρχείο Εορδαίας σε χρώματα πράσινο και πορτοκαλί.

 

Accessibility
Κλείσιμο