ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΜΑΚΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΟΜΟΦΩΝΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
April 3, 2017
Ο ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ “Let’s Do it Greece”
April 4, 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΜΑΚΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350138
E-Mail: grtyp@ptolemaida.gr
Website: http://www.ptolemaida.gr

Πτολεμαΐδα,  03-04-2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΜΑΚΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ  

 

Χοροστατούντος  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου , παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη  των Βουλευτών κ.κ Δημητριάδη, Μουμουλίδη, Ντζιμάνη και Κασαπίδη, της Αντιπροξένου της Γερμανίας και ομάδας Αντιφασιστών από το Βούπερταλ, Αντιστασιακών Οργανώσεων , στρατιωτικών   τοπικών και περιφερειακών αρχών και πλήθους κόσμου τελέστηκε στις 2-4-2017  η δεύτερη  εκδήλωση μνήμης για του ολοκαύτωμα της τοπικής κοινότητας Ερμακιάς του Δήμου Εορδαίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των εκτελεσθέντων και σφραγιασθέντων αμάχων πολιτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την Άνοιξη του 1944  τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης στο Ηρώο ,ενώ ακολούθησαν η ανάγνωση του ιστορικού της ημέρας , η τεκμηριωμένη  ομιλία από το Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστομένη Συγγελάκη  Γραμ. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών  , το προσκλητήριο νεκρών από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Σακελλάρη και η κατάθεση στεφάνων.

Αίσθηση προκάλεσε η απαγγελία ανάλογου ποιήματος από την Πόπη Ξενητοπούλου.

 

«Σήμερα  τιμούμε με σεβασμό   τους νεκρούς αυτού του τόπου  , ενώ  στόχος μας είναι να αναγνωριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως μαρτυρική η Κοινότητα  της Ερμακιάς. Ο φάκελος ήδη έχει ολοκληρωθεί , δόθηκε για νομική τεκμηρίωση και σύντομα θα υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η Ελληνική Πολιτεία να πράξει το χρέος της αναγνωρίζοντας την Ερμακιά ως μαρτυρική κοινότητα   »  δήλωσε μεταξύ άλλων  ο Δήμαρχος Εορδαίας .

Την εκδήλωση μνήμης πλαισίωσαν με  εμβατήρια και ψαλμούς η Φιλαρμονική του Δήμου Εορδαίας και οι Τροβαδούροι Πτολεμαΐδας.

Accessibility
Κλείσιμο